Home » Blog » Dagelijkse situaties » Je kind wil niet tanden poetsen, waarom niet?

Je kind wil niet tanden poetsen, waarom niet?

door | 30 mrt, 2021 | Dagelijkse situaties

Ken je dat? Je zegt “we gaan tanden poetsen” of laat de tandenborstel zien

…..en je kind gaat er als een haas vandoor. Of ondanks dat je hem/haar goed voorbereid hebt dat het tijd is om tanden te poetsen, verzet je kind zich hevig. Je kind wil niet tanden poetsen… waarom niet?

Het lijkt zoiets gewoons, tanden poetsen.

Maar voor sommige kinderen is dat het absoluut niet.

Als ouder wil je het beste voor je kind en denk je ook aan de langere termijn van het gebit. Je kind is daar niet mee bezig, die reageert in het nu. Wat is nou het beste als je kind zich verzet? Toch poetsen voor het behoud van het gebit, dan maar met verzet, of het verzet van je kind accepteren en dan niet poetsen?

Een lastige keuze.

En naast alle andere keuzes die je al moet maken met/voor je anders ontwikkelende kind, zit je hier niet altijd op te wachten. Dus laat je het soms zitten en soms ga je de strijd aan.

Wellicht vraag je je af hoe het nou kan dat je kind anders reageert. En of er niet gewoon een oplossing voor is, zodat je ook in de buurt kunt komen van zijn/haar mond en jullie tandenpoets-moment meer ontspannen verloopt.

Die is er zeker.

Helaas weten niet veel ouders hiervan.

En eigenlijk kunnen ze dit ook niet weten omdat ze hier nergens over leren dus kun je het ze absoluut niet kwalijk nemen. Soms groeien kinderen met dit probleem op, en komen ze (als ze mazzel hebben) in de pubertijd iemand tegen die het probleem herkent en hen kan helpen. Ondanks de talloze efforts van ouders en bijv. therapeuten die ze bezocht hebben om het probleem te verhelpen.

Misschien voel je je wel een “slechte” ouder, omdat je de tanden van je eigen kind niet gepoetst krijgt.

En dat er, wat je ook doet, weinig aan verandert. Weet dan dat dit niets met je kwaliteiten als ouder te maken heeft, maar waarschijnlijk is omdat je kind de prikkels in zijn mondgebied anders ervaart. Hierdoor reageert je kind anders of heftiger dan andere kinderen, omdat het voor hem/haar onprettig is. En wil je kind daarom niet tanden poetsen.

Het wordt helaas niet snel herkend als probleem in de prikkelverwerking, en snel bestempeld als onwil.

Eigenlijk ook wel weer logisch.

Weinig professionals hebben namelijk kennis van prikkelverwerking en omdat je kind vlucht of vecht lijkt het op onwil. Herken jij je kind in deze blog? Weet dan dat er mogelijkheden zijn. Door het werken aan de prikkelverwerking, kunnen we stappen zetten binnen het mondgebied. En zo werken naar een meer ontspannen kind dat de tandenborstel in de buurt laat komen.

Wil je meer weten over wat er mogelijk is voor je kind?

Klik dan op de knop om verder te lezen!

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Sensorisch Integratietherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Ik hoop ik je met deze blogs te inspireren!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin