Home » Blog » Dagelijkse situaties » Slapeloze nachten door een andere basis

Slapeloze nachten door een andere basis

door | 4 feb, 2022 | Dagelijkse situaties

Een andere basis?

Ja, een andere basis! In deze blog leg ik je uit hoe een andere basis kan zorgen voor slapeloze nachten. En geef ik je tips die voor meer nachtrust kunnen zorgen. Voor je kind én dus ook voor jou!

Om te beginnen is het handig om weer even terug te gaan naar de basis.

De basis van de ontwikkeling van je kind is namelijk het verwerken van informatie door de zintuigen. Bij sommige kinderen verloopt dit anders doordat hun systeem de informatie anders verwerkt. En geven ze hierdoor allerlei signalen af, groot en klein, in de verschillende gebieden van hun leven.

Zo is een van die gebieden het slapen.

Slaap is ontzettend belangrijk omdat dit zorgt voor een herstel van het lichaam en de hersenen. Ook wordt alle informatie die gedurende de dag in je “systeem” is gekomen, dan verwerkt.

Maar wat nou als je kind moeilijk tot slapen komt?

Dan heeft je kind (overdag) minder energie. En doordat de informatie niet verwerkt kan/kon worden in de nacht, zit het systeem nog vol en is je kind prikkelbaarder en kan daardoor minder hebben. Super vervelend voor je kind natuurlijk, maar ook voor jou als ouder! Want de kans is groot dat je zelf ook geen oog dicht doet…

Soorten slaapproblemen

Het soort problemen dat je ziet, is veelal moeite met het inslapen en/of doorslapen. Hieronder leg ik je kort uit wat je ziet en geef ik je een tip die je toe kunt passen!

Zelf ben ik overigens geen voorstander van het adviseren van hulpmiddelen, zonder dat er ook actieve therapie ingezet wordt. Je kind kan dan afhankelijk worden van het hulpmiddel omdat er verder in de hersenen niets verandert. Hieronder een afbeelding om dit inzichtelijk te maken.

Het verschil tussen wat er in de hersenen gebeurd bij een hulpmiddel of actieve therapie.

Terug naar het soort slaapproblemen, hieronder zet ik ze voor je op een rij:

Inslapen

1. Je kind valt maar niet in slaap. Overdag merk je dat hij/zij veel gespannen is en regelmatig “knalt”. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind teveel prikkels krijgt op het moment dat hij/zij het hoofd neerlegt om te slapen. Dit komt door een OVERgevoeligheid op een van de zintuigen.

Wat je kunt doen

Deze tip is geschikt voor kinderen tot een jaar of 6/7, ivm lengte en gewicht. Neem je kind in de armen, met zijn/haar nek op je ene arm en de knieholtes op je andere arm. Wieg je kind rustig heen en weer, net als je met hem/haar als baby deed. Het is BELANGRIJK dat je steeds dezelfde rustige beweging in eenzelfde tempo maakt. Leg daarna je kind in bed of laat hem/haarin bed klimmen en stop je kind stevig in.

2. Je kind valt maar niet in slaap. Overdag merk je dat hij/zij meer afwezig en meer in de eigen wereld lijkt. Soms heeft je kind moeite met concentratie of lijken dingen niet aan te komen. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind te weinig prikkels krijgt op het moment dat hij/zij het hoofd neerlegt om te slapen. Dit komt door een ONDERgevoeligheid op een van de zintuigen.

Wat je kunt doen

Laat je kind overdag lekker bewegen, zodat hij/zij genoeg bewegingsprikkels heeft gehad. Voor het slapen gaan laat je hem/haar nog zelf een activiteit of spel doen waar hij/zij rust in vind. Daarna valt je kidn sneller in slaap.

3. Je kind valt maar niet in slaap. Overdag merk je dat je kind op zich goed lijkt te gaan, maar vanaf de middag steeds prikkelbaarder is en regelmatig ontlaadt (bijv. boos/huilen). Je krijgt je kind niet echt meer rustig.  Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind teveel prikkels krijgt overdag en te weinig kan herstellen en daardoor OVERPRIKKELD is.

Wat je kunt doen

Kijk naar het dagprogramma van je kind, waar je pauzes in zou kunnen lassen zodat je kind meer kan herstellen.

Doorslapen

1. Het lukt je kind niet om goed door te slapen. Hij/zij is 1 lange periode wakker of meerdere momenten. Overdag wil je kind liever niet aangeraakt worden. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind teveel prikkels krijgt op het moment dat hij/zij in de doorslaap-fase komt. Dit komt door een OVERgevoeligheid op een van de zintuigen.

Wat je kunt doen

Wat in dit geval kan helpen, is om je kind een paar stevige knuffels te geven voordat hij/zij in bed gaat. Dan bedoel ik fysieke knuffels een geen knuffeldieren wink Stop je kind daarna stevig in.

2. Het lukt je kind niet om goed door te slapen. Als je dit ziet, kan het zijn dat je kind teveel prikkels krijgt overdag. Zijn/haar “systeem” is te vol, en waardoor je kind OVERPRIKKELD is en niet kan herstellen.

Wat je kunt doen

Kijk naar het dagprogramma van je kind, waar je pauzes in zou kunnen lassen zodat je kind meer kan herstellen.

Tot slot

Hopelijk brengen deze tips wat verlichting voor jou en je kind!

Ik raad je aan om hiernaast ook met therapie aan de slag te gaan, zodat er ook echt verandering komt in de hersenen en je uiteindelijk geen tips of hulpmiddelen meer nodig hebt. Hoe lekker zou dat zijn?

Wil je echte verandering of juist weten wat er bij jouw kind zit achter het niet slapen? Dan kan ik een Prikkelverwerkingsonderzoek bij je kind doen.

Hoe gaat dat in zijn werk? 

Het onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen en vindt overdag plaats. 

Eerst doe ik met jou als ouder een intake bij jullie thuis. Ik stel je dan vragen over de verschillende levensgebieden van je kind. Ook vraag ik je over de periode vanaf de bevalling omdat hier al belangrijke signalen bij je kind zichtbaar kunnen zijn.

Tijdens de intake doe ik ook een korte observatie van je kind.

Na de intake vraag ik je om van bepaalde momenten op de dag (die ik je dan vertel) een filmpje te maken en deze naar mij te sturen. Waarom doe ik dit?

Tijdens het onderzoek ga ik namelijk een uitgebreide video-analyse van je kind doen.

De filmpjes onthullen vaak superveel kleine signalen die je kind geeft, en die in de normaal vaak niet opvallen. Tijdens een gewone observatie kun je maar op 1 ding tegelijk letten en van de filmpjes kan ik een stukje van een paar sec. wel 100x terugkijken om te kijken wat er nou precies gebeurd bij je kind. Soms ontdek je dan net hét ontbrekende puzzelstukje.

Daarom zijn ze voor mij én voor jou ONTZETTEND waardevol!

Naast dat ik je vraag om filmpjes met mij te delen, stuur ik je ook een digitale vragenlijst toe. Deze vragen gaan over hoe je kind reageert op dingen en zich gedraagt in situaties. Dit geeft mij veel extra inormatie.

Als ik zowel de filmpjes als de vragenlijst van je ontvangen heb, ga ik voor je aan de slag! Naast het uitgebreid analyseren van de filmpjes (dit kan een paar uur in beslag nemen), analyseer ik de informatie die uit de intake naar voren kwam en de vragenlijst.

Ook schrijf ik een verslag van het onderzoek.

Tijdens een online Zoom-afspraak bespreek ik de uitslag van het onderzoek met je. Zo kan ik je ook eerst aan de hand van een Powerpoint uitleg geven over Prikkelverwerking, zodat je weet waar we het over hebben. Aan het einde van het gesprek doen we nog een Strategiebepaling – want wat heeft je kind nu nodig en welke stappen moeten daarvoor gezet worden?

Het is een omvangrijk en heel waardevol onderzoek!

Want na dit onderzoek weet je precies wat er achter het gedrag zit dat je kind laat zien, wat je kind nodig heeft en welke stappen daarvoor gezet moeten worden.

Wil je ook een onderzoek voor jouw kind? Laat dan je gegevens achter op deze pagina: 

Over mij

Hallo! Ik ben Inger Schuijt en als Prikkelverwerkingstherapeut help ik jou en je kind een stap verder door in te zetten op verborgen kansen. Ik hoop ik je met deze blogs te inspireren!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin