Kieskeurige Eters Traject

Weer samen GENIETEN aan tafel! Je kind is meer ontspannen, durft méér te proeven en gaat meer eten!

Pfff… het eten is weer een drama, je kind:

A

Eet weinig en alleen vaste producten

Met iets anders hoef je echt niet aan te komen. Is het op een andere manier klaargemaakt, in een nieuwe verpakking of van een ander merk? Vergeet het maar… Je kind eet alleen bepaalde producten, structuren, of weigert het (warme) eten. 

A

Wil geen nieuwe dingen proeven

Iets nieuws? Dat gaat er écht niet in…  “Bah, dat lust ik niet!” , “Dat vind ik niet lekker” of “Ik heb geen honger” hoor je dan. En je kind schuift het bord opzij, kokhalst misschien zelfs, of neemt een mini-hapje en spuugt het daarna uit.

A

Lijkt niet onder de indruk

Langer aan tafel blijven zitten, zonder eten naar bed, geen toetje, straf, een beloning (stickerkaart, geld, compliment)? Je kind lijkt er niets om te geven. 

Je gunt je kind om te genieten aan tafel!

Je hebt al zoveel geprobeerd, jij bent klaar met de strijd en dat gedoe rondom het eten. Weet je, dan maar niet! Toen je naar de huisarts en/of consultatiebureau ging, gaven ze je terug “je kind heeft toch een gezond gewicht?” of “dat is een fase, dat gaat wel over!”. Nou, die fase duurt toch echt al langer dan een half jaar… Je hebt je er eigenlijk al bij neergelegd dat dit het dan is of gewoon bij je kind hoort, toch vóel je dat dit niet is wat je wilt.

Want jij gunt je kind dat hij/zij meer kan genieten van eten en ook meer durft te gaan eten. Maar HOE? Het lijkt je heerlijk om ook een keer gezellig met je gezin uit eten te gaan, ‘s avonds gewoon 1 maaltijd te kunnen koken of een dagje weg te gaan zonder overlevingspakket mee te nemen.

“Ik wil jou als ouder laten zien dat het anders KAN en dat er écht verandering mogelijk is in het eet”gedrag” van je kind. ZONDER focus op eten, mét resultaat.”

Super veel kansen in eet”gedrag”

Toen ik mij in 2017 verder specialiseerde binnen de Prikkelverwerking (de basis van de ontwikkeling van ieder kind) bij Estasi in Ermelo, ontdekte ik dat er veel meer achter het eet”gedrag” zit dan dat wij op het eerste gezicht denken. Het is niet alleen wat je hoort en ziet, zoals “ik wil wél tomaat, maar geen komkommer” of het bord wegschuiven, het gaat zóveel verder!

Een kind dat vast blijft lopen met het eten, doet dit namelijk niet uit onwil. Een kind doet dit omdat het lichaam nét iets anders ontwikkeld is, waardoor hij/zij bepaalde dingen wel en andere niet KAN eten, het lukt gewoon niet. Dit komt zowel bij kinderen met als zonder “label” voor (bij kinderen met Autisme eigenlijk altijd).

Wat ik super gaaf vind, is dat er gewoon stappen zijn die je kunt zetten waardoor het eten wél weer gaat lukken! Ik laat je graag zien wat je kunt doen om je kind te helpen, en zo weer grip krijgt op de situatie rondom het eten! 

Een aanpak van binnenuit!

Als je kind niet wil eten of moeite heeft met eten, probeer je vaak eerst (logischerwijs) pedagogisch van alles of leg je juist de focus op het eten. Super begrijpelijk! Alleen gaat dit niet voor je kind werken als je je kind herkende in de signalen op deze pagina.

Want je kind voelt het eten dan anders doordat hij/zij super gevoelig of juist heel slecht voelend is in de mond, of de mond niet goed kan aansturen. Dan kun je aan de buitenkant alle omstandigheden zo veranderen als je wilt, het gaat alleen niet werken. Het probleem – of liever gezegd de KANS – zit namelijk binnenin, in de mond van je kind.

Zolang je geen aanpak hebt die van binnenuit werkt, zal de reactie van je kind op het eten dan ook hetzelfde blijven – niet of moeilijk eten. Pas als je van binnenuit én in het gezicht aan de slag gaat, DAN kan er verandering komen. Je kind kan namelijk pas meer open staan voor ander/meer/sneller eten ALS hij of zij minder gevoelig is in de mond, of er juist beter kan voelen, of de mond beter kan aansturen. Daarom werken we tijdens het traject ook in het gezicht/de mond van je kind, o.a. door de Gezichtsgym!

Wat het traject jou en je kind oplevert:

Meer ontspanning

Je kind zit meer ontspannen aan tafel en kan daardoor meer (samen) genieten van het eten!

Nieuwe dingen proeven

Eten wordt leuker, doordat je kind meer durft te gaan ontdekken!

Je kind gaat meer eten

Je kind gaat weer meer eten, dit geeft je vertrouwen dat het goed gaat komen!

Ervaringen van klanten

Onze dochter heeft autisme, geen spraak, en vaste eet- en gedragsgewoontes. Onze ervaring is dat onze dochter door de gezichtstechnieken die Inger toepaste, meer open staat voor ander voedsel. En dat ook meer proeft en eet, daar waar ze voorheen alleen een voor haar bekend eetpatroon had.

Inger is zeer enthousiast en heeft veel geduld, wij zijn zeer tevreden.

Fam. De Jong

“Inger, die haal je niet bij de Ikea, die haal je bij de feestwinkel!

Jij ben echt een feestkanon!”

Kind

Ik ben heel tevreden over hoe Inger met ons zoontje omging en hoe ze ons geholpen heeft om meer inzicht te krijgen. Ze is heel kundig en ontspannen in haar werk en begeleidde ons geduldig.

A. Mokum

Op een hele fijne en prettige manier heeft Inger samen met onze dochter gewerkt. Wat je merkt is de warme persoonlijkheid van Inger, waardoor het gelijkt klikte met onze dochter. Inger kon perfect aanvoelen wat er speelde en hoe onze dochter zich voelde. We voelden ons erg gehoord door haar. Wat anderen niet opviel aan onze dochter, zag Inger gelijk.

Fam. Kramer

Inger heeft onze zoon met autisme, prikkelgevoeligheid en ontwikkelingsachterstand begeleid. Ze beschikt over kennis en ervaring op verschillende ontwikkelingsgebieden en wist op een speelse, doch doelgerichte manier uitstekend bij zijn verschillende behoeften aan te sluiten.

Haar tips en advies (bijvoorbeeld omtrent toepassen van diepe druk technieken van de Sensorische Integratie) hebben enorm geholpen. Wekelijks werden er weer flinke stappen met hem gezet. Daar komt nog bij dat hij altijd blij was om haar weer te zien! Wij raden haar van harte aan.

Fam. Janssen

Een foto van een speel(therapie)sessie, plezier staat centraal!

Wat doen we tijdens het traject?

Als de kieskeurige “eetfase” bij je kind langer duurt dan een half jaar, liggen de kansen vaak in de basis van de ontwikkeling. Daarom doen we eerst een onderzoek waarbij we kijken naar het gehele plaatje bij je kind. Zo ontdekken we wat jouw eter ervan weerhoudt om te kunnen genieten!

Als we weten waar de kansen liggen, is het tijd om aan de slag te gaan! In 12 weken tijd hebben we 1x per 3 weken een sessie bij jullie thuis. In deze 5 sessies ga ik 1 op 1 met je kind aan de slag vanuit spel(en) en interesse – hier wordt geen eten bij betrokken. Tijdens de therapie zet ik op alle kansen in, waardoor je kind een boost krijgt!

Ook geef ik jou als ouder elke sessie tips en oefeningen/activiteiten die je zelf met je kind kunt gaan doen. Het resultaat is verder namelijk afhankelijk van de tijd en energie die jij er insteekt! Misschien confronterend, ook superfijn toch? Want je kunt EINDELIJK zelf weer invloed gaan hebben op de situatie rondom het eten!

Als je een plantje elke dag water geeft, groeit het veel beter dan wanneer je het alleen 1x in de paar weken kunstmest geeft. Zo werkt het ook voor je kind!

Jouw investering in de verandering bij je kind

Alle trajecten zijn altijd persoonlijk en op maat.

Vanaf een afstand van 25 kilometer worden er reiskosten a €0,35 per km in rekening gebracht.

Gun jij je kind ook dat hij/zij weer meer kan gaan genieten van eten?

Voor de volgende ronde die 18 juli start, zijn nog 6 plekjes beschikbaar! Ben jij erbij?

Veelgestelde vragen

Voor welke leeftijd is dit traject?

Dit traject is voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar.

Wist je dat de eerste 7 jaren van de ontwikkeling van je kind het meest belangrijk zijn? In deze jaren worden alle verbindingen gelegd in de hersenen voor de basis van de ontwikkeling.

Is dit traject alleen voor kinderen met een "label"?

Dit traject is voor alle kinderen, dus met én zonder “label”! Er zijn namelijk ook super veel kinderen zonder “label” die vastlopen met het eten.

Het is wel zo dat kinderen mét een “label” zoals Autisme en Syndroom van Down eigenlijk altijd moeite hebben met eten of anders eten, doordat bij hen de basis van de ontwikkeling anders is verlopen.

Wanneer is dit traject voor jou?

Je hebt al zoveel geprobeerd en naar informatie gezocht, want je wilt zo graag begrijpen WAAROM je kind zo kieskeurig eet. En waarom het niet vanzelf overgaat, het moet toch anders kunnen?

Als je weet wat je kind wél nodig heeft, dan wil je daar het liefste NU voor gaan omdat je er eigenlijk klaar mee bent met hoe het nu gaat en om “het nog even aan te kijken”. Je wilt graag weten wat je zelf kunt doen om progressie te boeken in de situatie rondom het eten en bent bereid om de stappen te zetten die nodig zijn omdat het belangrijk voor je is. Diep van binnen wil je het namelijk zó graag anders voor je kind, je weet alleen niet HOE!

Krijgt mijn kind een diagnose?

Nee, je kind kijgt geen diagnose. We richten ons tijdens dit traject vooral op welke kansen er wél voor je kind zijn!

Is het resultaat blijvend?

Jazeker! Omdat we nieuwe verbindingen leggen in de hersenen én je tips krijgt om deze nieuwe verbindingen uit te breiden en te onderhouden, blijft dit resultaat. Wat zelfs nóg mooier is, is dat je kind de “oude” verbindingen en manieren van reageren minder gebruikt, waardoor deze gaan vervallen. De nieuwe verbindingen en manieren van reageren krijgen méér aandacht en worden meer gebruikt waardoor dit de nieuwe manier van reageren en doen wordt.

Vanuit welke locatie werk je?

Ik sluit bij jullie aan in de thuissituatie, waar je kind het meest zichzelf kan zijn. Ouders ervaren voor de intake soms dat het lastig is om een vraag of gedrag te omschrijven aan iemand. Door de situatie zelf te zien in de omgeving waarin het plaats vindt, weet ik precies wat jullie bedoelen.

Is er vergoeding mogelijk?

Op dit moment is er nog geen vergoeding mogelijk voor het traject.

Kan ik in termijnen betalen?

Jazeker, in overleg kun je het bedrag in maandelijkse termijnen betalen.

De CORONA-situatie, hoe ga je hier mee om?

Als ik bij jullie thuis kom voor een sessie, houd ik 1,5 meter afstand en schud ik geen handen. Ook zal ik vóór binnenkomst mijn handen desinfecteren. Tijdens de therapie met je kind kom ik vaak wel binnen de 1,5 meter. Daarom vind ik het belangrijk dat we transparant naar elkaar zijn over het wel of niet hebben van klachten, zo zorgen we er samen voor dat we gezond blijven!

Voordat ik bij jullie wegga, maak ik de therapiematerialen schoon. Hier neem ik zelf middelen voor mee.

Tijdens het traject gebruik ik enkele materialen die je kind super goed helpen en speciaal uit Amerika komen!

Hoe anderen het werken met mij ervaren hebben

Een aantal jaar geleden heb ik Inger leren kennen in het werkveld. Het klikte gelijk. Wat al snel duidelijk werd is dat Inger goed ziet wat een kind of jongere nodig heeft. Ze speelt daar op in met geduld en verliest hierbij de belangrijke dingen niet uit het oog. Inger is een gezellig en open persoon. Ze is niet bang voor een uitdaging en een harde werker.

Amber F.

We leerden Inger kennen als een heel vriendelijk en enthousiast persoon. Ze was altijd erg behulpzaam en bereid om te assisteren waar nodig.

Ze biedt ondersteuning op een consequent positieve en behulpzame manier en kan goed met stress omgaan. Tijdens het werk met de kinderen liet ze buitengewone zorg zien en kon ze zich heel goed aanpassen aan de werkomgeving van een interdisciplinair team van therapeuten en aan de behoeften van de internationale families. Inger is betrouwbaar, gewetensvol, flexibel, kalm en maakte een goede connectie met onze therapie kinderen en volwassenen.

We hebben er alle vertrouwen in om haar zonder voorbehoud aan te bevelen.

Curaçao Dolphin Therapy Center

Wil jij ook dat je kind meer durft te proeven en meer gaat eten?

Laten we er dan voor gaan!